خدابخشی در اینچئون به ریو می اندیشد
نماینده ایران در وزن ششم بازیهای آسیایی اینچئون، مهدی خدابخشی است. تکواندوکاری که درسال 2013 در یک قدمی سکوی جهانی، از کسب مدال بازماند. البته این پایاني برای تکواندوکاری نبود که همه از او به عنوان پدیده لیگ برتر یاد می کردند.
درست یکسال بعد و با حضور در یک وزن پایین تر مهدی خدابخشی پس از اینکه در تاشکند ازبکستان مدال طلای قهرمانی آسیا را با اقتدار بدست آورد، در تورنمنت کره جنوبی هم قهرمان شد. خدابخشی چند هفته قبل در گرندپریکس قزاقستان، در حضور نخبه های تکواندوی جهان بار دیگر در این وزن خوش درخشید و مدال طلای ارزشمند این رقابتها را بدست آورد تا جزو 10 تکواندوکار برتر رنکینگ المپیکی شود.
خدابخشی؛ تکواندو را از 6 سالگی زیر نظر پدرش آغاز کرد اما در سالهای نوجوانی در مقطعي كوتاه مدت این رشته ورزشی را کنار گذشت و از 4 سال پیش بود که تصمیم گرفت نگاهی جدی به تکواندو داشته باشد و از همان روزها هدفش را کسب مدال طلای المپیک 2016 برزیل قرار داد و حالا مدال طلای بازیهای آسیایی اینچئون را قدمی برای نزدیک شدن به حضور در المپیک ریو می داند.
گفت و گوی سایت فدراسیون تکواندو با این ملی پوش کرجی تکواندو که قد و قامتی کاملا والیبالی دارد را در ادامه خواهيد خواند:
*بايد گفت بهترین تصمیم ورزشی ات تغییر وزن بود؛ چه شد که به فکر تغییر وزن افتادی؟
-من در مسابقات جهانی مکزیک در وزن 87- کیلوگرم مبارزه کردم. بعد از این رقابتها بود که فکر تغییر وزن برایم جدی تر شد، با مشورتی که با اساتید داشتم تصمیم گرفتم که در وزن 80- کیلوگرم مبارزه کنم.
*چرا این اتفاق افتاد؟
- در وزن 80+ کیلوگرم قدرت بدنی بالایی لازم است. در این وزن راحت تر مبارزه می کنم، البته کم کردن وزن سخت هست اما این سختی را تا المپیک ریو به جان می خرم.
*خیلی گذرا از رقابتهاي جهانی رد شدی، دوست نداری راجع به آن مسابقات صحبت کنی؟
- در آن مبارزات هم من و هم حجی زواره فاصله کمی با مدال داشتیم اما به هر حال نشد. درس های زیادی از آن مسابقات گرفتم که اتفاقا در مسیر پیشرفتم تاثیر زیادی گذاشت. تغییر وزن من هم به خاطر نتیجه همین رقابتها بود.
*اما بعد از آن بازگشت خوبی داشتی.
-خدا را شکر که توانستم به اردوی تیم ملی راه پیدا کنم و در آن جا برای مسابقات قهرمانی آسیایی فیکس شوم. اتفاقات جهانی آنقدر برایم تلخ بود که فقط به کسب مدال طلاي رقابتهای آسیا فکر می کردم. سكوي قهرمانی آسیا خیلی به من چسبید و باعث شد تمام اتفاقات گذشته را فراموش کنم و دیگر برای اهداف پیش رویم تلاش کنم.
*از اینکه اولین بار است بازیهای آسیایی را تجربه می کنی چه حسی داری؟
-من کاملاً آماده ام. می خواهم بهترین نتیجه را در این بازيها بدست آورم، چرا که مدال تک تک ورزشكاران برای کاروان ایران حائز اهمیت است. مدتهاست به کسب طلا در این رقابتها فکر می کنم و امیدوارم با خوش رنگترین مدال به کشورمان بازگردم.
* کشورمان تاکنون در وزن تو به مدال طلا نرسیده است؛ این اتفاق در اینچئون خواهد افتاد؟
-تلاش شبانه روزی من کسب بهترین نتیجه در اینچئون است.
*** وزنی که بی طلا مانده!
تکواندو ایران در بازیهای آسیایی 5 مدال را در وزن ششم بدست آورده اما تاکنون موفق به کسب مدال طلا نشده است! اولین مدال را ابراهیم سعادتی در 1994 که میزبان هیروشیما بود، به نام خود ثبت کرد. در ادامه مجید افلاکی مدال نقره سعادتی را در بانکوک تایلند تکرار کرد. 4 سال بعد، نماینده ایران بازهم مجید افلاکی بود که به مدال برنز رسید.
تکواندوایران در سال 2006 خاطره خوبی را در وزن ششم ندارد؛ در حالی که مهدی بی باک فاصله ای با مدال طلا نداشت. قطری ها به لطف میزبانی و با اعمال نفوذ در داوری ها به مدال طلای این وزن رسیدند تا بی باک نقره ای شود.
4 سال قبل و در 2010 گوانگجو، فرزاد عبداللهی نماینده وزن 80- کیلوگرم بود که به مدال برنز قناعت کرد. حالا باید دید مهدی خدابخشی پس از 28 سال، بالاخره می تواند اولین مدال طلای این وزن را بدست آورد.
*** مهمترین حریفان مهدی خدابخشی در المپیک هفدهم آسیا
1- نبيل تلال (اردن)
اين تكواندوكار اردني تنها طلاي كشورش در مسابقات تكواندو را در بازيهاي آسيايي 2010 بدست آورد. "نبيل" كه در هفدهمين دوره المپيك آسيايي انديشه اي به جز دفاع از عنوان قهرماني خود ندارد، قطعا يكي از مهمترين رقيبان خدابخشي در شياپ چانگ كره جنوبي خواهد بود.
2- يانگ هيون پارك (كره جنوبي)
اين تكواندوكار كه در كارنامه، مدال نقره وزن 87- كيلوگرم بازيهاي آسيايي 2010 را در اختيار دارد در اين دوره از مسابقات در يك وزن پايين تر مبارزه مي كند. نماينده كره جنوبي در فينال المپيك آسيايي 2010 نتيجه را 4 بر 3 به يوسف كرمي واگذار كرد و حالا اميدوار است، با استفاده از ميزباني ناكامي چهارسال پيش خود را جبران كند.
3- سن جيائو (چين)
دارنده 2 مدال برنز بازيهاي آسيايي 2010 و قهرماني آسيا 2012، ديگر حريف خدابخشي در اين وزن خواهد بود. "جيائو" در حالي دومين حضور خود در بازيهاي آسيايي را تجربه مي كند كه مي خواهد رنگ مدالش را نسبت به دوره قبل خوش رنگتر كند.
4- وي تينگ ليو (چين تايپه)
هوگوپوش چين تايپه اي كه برنز قهرماني آسيا 2014 را بدست آورده، جزو نفراتي است كه مي تواند يكي از حريفان خدابخشي در شياپ چانگ اينچئون باشد.
5- دلا كروز (فيليپين)
شايد بتوان يكي از حريفان سختكوش خدابخشي را اين تكواندوكار 22 ساله فيليپيني دانست. "دلا كروز" كه همواره يكي از مدال آوران وزن ششم بوده، اگر با خدابخشي مبارزه نكند، مي تواند رنگ مدالهايش را نيز خوش رنگتر كند. نقره مسابقات قهرماني آسيايي او در حالي بدست آمد كه در فينال اين رقابتها نتيجه را 13 بر يك به خدابخشي واگذار كرد. در مسابقات آزاد كره جنوبي هم در نيمه نهايي مغلوب خدابخشي شد.
6- ماكسيم رافالوويچ (ازبكستان)
نماينده ازبكستان ديگر حريف خدالخشي در بازيهاي آسيايي خواهد بود. اين بازيكن كه برنز قهرماني آسيايي 2014 را در كارنامه دارد در مرحله نيمه نهايي همين مسابقات 12 بر3 نتيجه را به خدابخشي واگذار كرد.
***نظرات خانواده تكواندو در خصوص مهدي خدابخشي
1- غلامحسن ذوالقدر (سرمربي اسیق تيم ملي و مدير سازمان تيم هاي ملي)
يكي از اميدهاي تيم ملي در اينچئون است كه توانايي كسي مدالي خوش رنگ را براي كاروان ايران دارد. توقعات خانواده تكواندو از او بالا رفته است. فيزيك بسيار مناسب و انعطاف پذيري خوبي دارد. در زمين مبارزه باهوش است و با درايتي كه دارد مبارزاتش را به خوبي كنترل مي كند. در وزن 80- كيلوگرم آينده خوبي دارد.
2- بيژن مقانلو (دارنده مدال برنز قهرماني جهان و بازيهاي آسيايي و سرمربي تيم ملي تكواندو)
خوش تكنيك، خوش فكر و با آتيه. مهدي اگر قدر خودش را بداند جاي پيشرفت زيادي دارد. خيلي ها از مبارزات خوب او مي گويند و معتقدند او حالا تبديل به تكواندوكاري كامل شده است اما من مي گويم هنوز جاي پيشرفت دارد، او بازيكن خوبي است اما بايد خوبتر شود چراكه پتانسيل بسيار بالايي دارد. روز به روز ايده آل تر مي شود و مطمئن هستم مي تواند به اهدافش برسد.
3- مهدي بي باك (نايب قهرماني جهان، دارنده مدال طلا و نقره بازيهاي آسيايي و مربي تيم ملي تكواندو)
بازيكن بسيار خوش تكنيكي است. در سالهاي آينده يكي از پديده هاي تكواندوي جهان خواهد شد و از او بيشتر مي شنويم.
4- مهرداد يوسفي (مربي بدنساز تيم ملي)
مهدي شرابط فيزيكي بسيار خوبي دارد. پاهاي كشيده او و همينطور انعطاف پذيري اش به او كمك زيادي مي كند. بسيار باهوش و خونسرد در مصاف با حريفانش مبارزه مي كند و من فكر مي كنم هر چه بيشتر بگذرد نام او را نيز بيشتر در تكواندو مي شنويم.
5- یوسف کرمی (قهرمان جهان و آسیا، دارنده 2 مدال طلای بازیهای آسیایی)
با انگيزه، تنوع تكنيك بسيار بالا و فيزيك مناسب در اين وزن. مهدي خدابخشي ساليان زيادي براي تكواندو مدال آوري خواهد كرد.
6- فرزاد عبدالهي (قهرمان جهان و آسيا، دارنده مدال برنز بازيهاي آسيايي)
مطمئن هستم مدال طلاي بازيهاي آسيايي را مي گيرد. مهدي پاهاي بلندي دارد و به نظرم جزو بهترين تكواندوكاران جهان است. مهم نيست چه حريفاني در اينچئون داشته باشد، معتقدم او توانايي شكست تمام اين نفرات را دارد.